Web dcp 4486 to upoload

Centre for Mathematical Studies

Livingston Eyre was part of the design team for this new campus on the western edge of Cambridge. The masterplan was devised as a linear park wrapping around a grass-roofed central court and its satellite pavilions. The landscape breaks up the mass of the built form, replicating the surrounding pattern of large residential houses. The scheme brought the Pure and Applied Mathematics departments onto one site for the first time. Areas for mathematicians from the different pavilions to meet and exchange ideas are provided both inside and outside. 

The formal central lawns and courtyards are modelled on the traditional Cambridge quadrangle, but conceal buildings beneath. In one lawn there is a tree that is believed to be a cutting grown from Isaac Newton’s famous apple tree. The basement levels are provided with light by means of sunken courtyards. Richly planted stepped gardens connect these courtyards to the edges of the site, where existing hedges have been fortified with native planting and an abundance of trees. 

Construction was divided into four phases, each commencing once funding was secured for that part of the work.

> read more

with: Edward Cullinan Architects for: Cambridge University

RIBA Award PM’s Better Public Building Award RFAC University Building of the Year Award British Construction Industry Award